DOLAR

34,0493$% 0.08

EURO

37,9205% 0.13

STERLİN

45,0063£% 0.16

GRAM ALTIN

2.828,24%0,12

BİTCOİN

฿%

ETHEREUM

Ξ%

a

İnternet Sitelerinin Kapatılması Temel Hak ve Özgürlüklere Aykırıdır

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Medyaradar internet sitesinin kapatılması hakkında bir açıklama yaptı. TGC, erişim engelleme kararlarının basın özgürlüğü ve ifade hürriyetine ciddi bir darbe vurduğunu belirtti. Anayasa ve Basın Kanunu'na atıfta bulunarak, bu tür kararların temel hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Medyaradar İnternet Sitesi’nin kapatılmasıyla ilgili bir açıklama yaparak, internet sitelerine yönelik erişim engelleme kararlarının basın ve ifade özgürlüğünü ciddi şekilde engellediğini ifade etti. TGC’nin açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“Türkiye’de internet siteleri, haberler ve sosyal medya paylaşımlarına yönelik uygulanan erişim engeli sayısı her gün artıyor. Bu kararlarla basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü ağır bir şekilde engelleniyor. Son olarak 30 Temmuz 2024 tarihli ve 2024 / 6987 sayılı İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği kararına göre Medyaradar İnternet Sitesi’ne erişim engeli getirildi.

Anayasamızın 13. Maddesi temel hak ve özgürlüklerin özlerine dokunulmayacağını belirtirken, 28. Maddesi ise ‘Basının hür olduğunu ve sansür edilemeyeceğini’, devletin de basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri almakla yükümlü olduğunu vurguluyor. 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 3. Maddesi de ‘Basının özgür olduğunu ve bu özgürlüğün; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerdiğini’ açıkça beyan ediyor.

Bu nedenle İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği tarafından www.medyaradar.com adresli internet sitesindeki tüm yayına yönelik olarak erişimin engellenmesi kararı temel hak ve özgürlüklere aykırıdır. İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimliği kararında, Turkuvaz Medya’nın bir müracaatı neticesinde daha önce alındığı anlaşılan kararın uygulanmadığı gerekçe gösteriliyor. Ancak Medyaradar İnternet Sitesi yetkilileri konuyla ilgili olarak tebligat gönderilmediğini belirtiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, ‘Anayasa hükümlerinin, yasama, yürütme, yargı organlarını, idare makamlarını, diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kuralları olduğunu’ 11. maddesi ile garanti altına almıştır. Bu nedenle hakimlikler de Anayasa hükümlerine aykırı bir karar alamaz.

Erişim engelleme kararlarının bu kadar rahat verilebilmesi ise bütün basının haberleri üzerinde caydırıcı etki yapıyor. Anayasaya göre herkes, bilgi edinme ve haber alma, özgür düşünce, ifade ve serbest eleştiri hakkına sahiptir. Düşünce ve ifade özgürlüğünün kullanılmasının başlıca yolu olan basın ve yayın özgürlüğü temel insan haklarındandır. Bu hakların demokratik hukuk devletinde anayasal güvence altında olması esastır. Erişim engelleme kararları, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik bir sansüre dönüşmemelidir.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nden Tepki: MASAK Raporu ve Mama Lobisi İddiaları

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla