34,3585$% 0.17
37,0870€% -1.11
44,5220£% -0.64
3.027,69%0,15
2499682฿%7.10334
87846Ξ%6.1741
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, 2004 yılında şehirler arasında kültür ve yaratıcılık alanında uluslararası iş birliğini teşvik etmek ve sürdürülebilir kentsel kalkınmayı desteklemek amacıyla kuruldu. Ağın 2025 dönemi başvuruları başladı ve başvuru süreci kapsamında tüm dünyadan şehirlerin kültür temelli bir kalkınma yaklaşımını benimseyerek Ağa katılmaları teşvik ediliyor. Ağ, şehirleri kapsayıcı, güvenli, dirençli ve sürdürülebilir bir geleceğe hazırlamak amacıyla kültür ve yaratıcılığı kentsel gelişim planlarının merkezine yerleştiriyor. Bu bağlamda, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan özellikle SDG11 hedefi doğrultusunda kapsayıcı ve dirençli şehirlerin oluşturulması için çaba gösteriliyor.
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı, “edebiyat”, “film”, “müzik”, “zanaat ve halk sanatları”, “gastronomi”, “tasarım”, “medya sanatları” ve “mimari” gibi sekiz temadan birini esas alarak şehirlerin kültürel ve yaratıcı yönlerini uluslararası arenada öne çıkarmayı amaçlıyor. Şehirler, Ağa katılmak suretiyle iyi uygulamaların paylaşımı, kültürel yaşama katılımın teşviki ve kültürel kalkınmada iş birliği sağlamak için ortak bir çaba içerisine giriyor.
Aday şehirlerin başvuru sürecini başlatmak için UNESCO’nun ilgili internet sitesinden çevrim içi başvuru platformuna erişmeleri gerekiyor. Başvuru rehberine göre, platforma erişim sağlamak için ön kayıt yapılması zorunludur. Ayrıca, her ülkeden en fazla iki şehrin başvurusu UNESCO Millî Komisyonunun destek mektubuyla sunulacak olup, eksiksiz başvurular 15 Aralık 2024 tarihine kadar UNESCO Türkiye Millî Komisyonuna iletilmelidir.
2022’de düzenlenen MONDIACULT Dünya Kültür Politikaları ve Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda kabul edilen Braga Manifestosu, kültürün sürdürülebilir kalkınma gündeminde bağımsız bir hedef olarak konumlandırılmasına yönelik bir vizyon çizdi. Bu vizyon doğrultusunda, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılacak şehirlerin sürdürülebilir kalkınmada kültürün merkezi rolünü güçlendirmeleri bekleniyor. Bu yılki başvuru döneminde Afrika ve Arap ülkelerinden gelecek adaylıkların Ağın coğrafi çeşitliliğine katkı sunması amacıyla teşvik edildiği vurgulanıyor.
UNESCO’nun barışı ve dayanışmayı teşvik etme misyonu doğrultusunda şehirlerin kültür aracılığıyla iş birliğini güçlendirmeyi hedefleyen Yaratıcı Şehirler Ağı’na başvuruda bulunacak şehirler, çevrim içi başvuru formunu doldurarak başvurularını 31 Ocak 2025’e kadar tamamlamalıdır.
Web sitesini ziyaret etmek için tıklayınız.
2025 yılı başvuruları doğrultusunda daha fazla bilgi için tıklayınız.
Başvuru İçin Temel Belgeler
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Misyon Beyanı
Çocukların Gelişimine Destek Olmak İsteyen Gönüllüler Aranıyor!