38,0128$% 0.09
41,5613€% 0.23
48,4331£% -0.13
3.675,22%0,94
3002003฿%2.22063
59644Ξ%4.02958
İklim değişikliğiyle mücadele, çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak ve toplumsal kapsayıcılığı sağlamak adına atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen) çerçevesinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) koordinasyonunda başlatılan SGA-YEKAP – Yeşil Ekonomiye Kapsayıcı Geçiş Programı, TR61 Bölgesi (Antalya, Burdur, Isparta) için büyük bir fırsat sunuyor.
Toplam 40 milyon TL bütçeli program, yeşil ekonomiye geçiş sürecinde mikro/küçük ölçekli işletmeler, kooperatifler ve üretici birliklerinin desteklenmesini amaçlıyor. Kadınlar ve gençler tarafından yönetilen yapılar önceliklendirilirken, aynı zamanda sosyoekonomik olarak kırılgan bölgelerden gelen başvurulara da değerlendirme aşamasında puan avantajı tanınıyor.
Program, Avrupa Birliği’nin 2020 Yeşil Taksonomi Tüzüğü’nde tanımlanan altı temel çevresel hedefle uyumlu projelere destek verecek. Bu hedefler şunlar:
Böylece, sadece çevreye duyarlı değil, aynı zamanda sosyal kapsayıcılığı ön planda tutan projelerin hayata geçirilmesi teşvik edilecek.
SGA-YEKAP Programı’na başvurabilecek uygun kurumlar şunlar:
Kadın ya da gençlerin yönettiği işletmelerin yanı sıra, kadın ve genç temsiliyetinin yüksek olduğu yapılar da değerlendirmede öne çıkacak.
Başvurular, sadece Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi (KAYS) üzerinden yapılacak. Son başvuru tarihi 29 Ağustos 2025, saat 23:59. Proje taahhütnamesi ise 5 Eylül 2025 tarihine kadar teslim edilmeli.
Çevrimiçi bilgilendirme toplantısı, 8 Temmuz 2025 Salı günü saat 10:00’da yapılacak. Toplantıya Zoom bağlantısı üzerinden katılım sağlanabilecek.
Toplantı Kimliği: 873 8297 7763
Parola: EcA0ty
Programla ilgili sorularınız için:
📧 ssb@baka.gov.tr
SGA-YEKAP Programı, yeşil ekonomiye adım atmak isteyen küçük ölçekli yapıların kapasitesini artırmayı, çevresel etkileri azaltmayı ve istihdam yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda kadınlar ve gençler, bu dönüşümün merkezine alınarak sosyal adalet ve toplumsal denge gözetiliyor. Döngüsel ekonomi ve karbon ayak izini azaltma gibi kavramlar, artık sadece büyük şirketlerin değil, kırsal ve yerel girişimlerin de gündeminde yer bulacak.
Yeşil dönüşümün herkes için adil bir süreç olması gerektiği anlayışıyla yola çıkan SGA-YEKAP, çevre dostu bir gelecek inşa etmenin yanında toplumsal eşitliği ve bölgesel kalkınmayı da öncelik haline getiriyor. Antalya, Burdur ve Isparta’daki mikro işletmeler, kadın kooperatifleri ve üretici birlikleri için bu fırsat, yeşil ekonomiye katılımı hızlandıracak önemli bir adım niteliğinde.
Dünya Sağlık Örgütün’den Engelli Sağlığına Erişimde Kapasite Artırımı Hibesi