34,7306$% -0.02
36,6055€% 0.15
44,1450£% 0.25
2.957,10%0,23
฿%
Ξ%
2023 Haziran ayında Mordoğan’ın Ayıbalığı Koyu’nda, bölgedeki bir işletme tarafından inşa edilen kaçak çelik ve beton iskele, Akdeniz foklarının üreme ve yaşam alanı olan bu hassas kıyı bölgesinde ciddi habitat tahribatına yol açmıştı. “Kıyı Kanunu”na aykırı olarak yapılan bu yapı, kıyı ekosistemine zarar verirken, bölgedeki Akdeniz foklarının yaşam alanlarını da tehdit etmişti.
Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin yoğun çabaları ve yerel basının desteğiyle yürütülen mücadele sonucunda, kaçak iskele kaldırıldı. Bu gelişme, doğa koruma alanında önemli bir zafer olarak değerlendirildi.
Ayıbalığı mevkii, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından tescil edildiği üzere, nesli tehlike altındaki Akdeniz foklarının Türkiye’deki nadir üreme ve yaşam alanlarından biri olarak biliniyor. Bu alan, Akdeniz foklarının korunması için büyük önem taşıyor.
SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi, bu tür kaçak yapılaşmaların tekrar yaşanmaması için önemli bir adım atılması gerektiğini belirterek, “Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı” kapsamında, Ayıbalığı Mağarası’nın denizel ve karasal alanının “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan edilmesini talep etti.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’ne iletilen bu talepte, Ardıç Burnu ve Ziraat Kampı arasındaki denizel/kıyısal ve karasal alanın titizlikle korunması gerektiği vurgulandı.
ÇEKÜL Vakfı da bu talebi desteklediğini ve bölgenin korunması için yapılan çağrıyı yinelediğini açıkladı. Vakıf, Akdeniz foklarının yaşam alanlarının korunmasının ekosistem sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Katliam Yasasına Karşı Mücadeleden Geri Adım Atmayacağız!