DOLAR

33,9957$% -0.22

EURO

38,0316% 0.29

STERLİN

45,2948£% 0.55

GRAM ALTIN

2.833,67%1,11

BİTCOİN

2162510฿%5.98616

ETHEREUM

84203Ξ%7.24981

a

Türkiye’de Altın Madenleri ve Çevresel Yıkım

Kaz Dağları’ndan Cerrattepe’ye, Bergama’dan Fatsa’ya kadar Türkiye’nin pek çok Önemli Doğa Alanı’nda altın madenciliği faaliyetleri doğayı ve insan sağlığını tehdit ediyor. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliği yeterince uygulanmıyor ve ÇED olumsuz kararı neredeyse hiç verilmiyor. Polen Ekoloji Enstitüsü’nün raporuna göre, Türkiye’de 22 altın madeni işletiliyor ve 123 altın madeni daha açılmak üzere ÇED süreci başlatıldı.

Altın madenciliği faaliyetleri Türkiye’nin doğasını ve insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Kaz Dağları, Cerrattepe, Bergama ve Fatsa gibi önemli doğa alanlarında yürütülen madencilik faaliyetleri, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) yönetmeliğinin yetersiz uygulanması nedeniyle büyük tehlike arz ediyor. Polen Ekoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan rapor, bu tehlikelerin boyutlarını gözler önüne seriyor.

Polen Ekoloji Enstitüsü Raporu: Polen Ekoloji Enstitüsü’nün raporuna göre, Türkiye’de halihazırda 22 altın madeni işletiliyor. Bunun yanı sıra, 123 altın madeni daha açmak için ÇED süreci başlatıldı. TÜİK’in verilerine göre, 2022 yılında madenlerden çıkan tehlikeli atık miktarı 23 milyon tonun üzerinde oldu.

ÇED Sürecindeki Eksiklikler: Çevresel Etki Değerlendirme sürecinde ‘ÇED olumlu’ kararı verilen maden proje alanlarının çoğu, orman, yaban hayatı koruma alanı ve tarım alanlarını kapsıyor. Su havzalarının ve insanların yaşam alanlarının çok yakınında madenciliğe izin veriliyor. Madencilik çalışmalarının kısa ve uzun vadeli etkileri göz ardı ediliyor. Özellikle yer altı ve yer üstündeki sular üzerindeki etkileri yok sayılıyor.

Doğal ve Ekosistemlerin Tahribi: Altın madenciliği faaliyetleri, biyolojik çeşitlilik, ekosistemler, kırsal üretimler ve gelecekteki yaşamı ciddi şekilde tehdit ediyor. Anadolu’nun doğasını zehirleyen madenlerin planlaması, bu coğrafyadaki biyolojik çeşitlilik ve ekosistemler göz önünde bulundurularak yeniden yapılmalı.

Polen Ekoloji Enstitüsü’nün hazırladığı rapor, altın madenciliği faaliyetlerinin durdurulması ve doğanın korunması için acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor. İlgili rapora buradan ulaşabilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi: “Evli Kadının Soyadıyla İlgili Kanun Teklifi 9. Yargı Paketinden Çıkarıldı”

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla