38,0568$% 0.21
41,6755€% -1.12
48,9967£% -1.79
3.692,30%-2,74
฿%
Ξ%
Türkiye, BM İnsan Hakları Komitesi’nin 2021 yılında başlattığı ikinci raporlama döngüsü kapsamında, önceki döneme kıyasla kayda değer bir artışla 70 gölge rapor sundu. Bu raporların 11’i Etkiniz AB Programı’nın sağladığı uzman desteğiyle hazırlanarak, çevre haklarından ayrımcılığa, ifade özgürlüğünden kadın haklarına kadar çeşitli alanlardaki sorunlara dikkat çekti.
Raporlardan 3’ü, farklı sivil toplum örgütleri arasında oluşturulan koalisyonlar tarafından hazırlandı. Koalisyonlar, özellikle uluslararası insan hakları mekanizmaları nezdinde daha etkili sonuçlar elde edilmesine katkıda bulundu.
Türkiye’nin gölge raporlarında gündeme gelen başlıca konular şunlardı:
Türkiye’de çevre ve insan hakları arasındaki bağın güçlendirilmesi amacıyla, 10 örgütlü bir koalisyon tarafından çevre haklarına dair ilk gölge rapor hazırlandı. Bu çalışma, Türkiye’nin çevresel hak ihlalleriyle ilgili uluslararası insan hakları gündeminde daha güçlü bir şekilde yer almasını sağladı.
Komite, 8 Kasım 2024 tarihli sonuç gözlemlerinde Türkiye’nin şu alanlarda iyileştirmeler yapması gerektiğini belirtti:
Türkiye’nin 8 Kasım 2027 tarihine kadar bu tavsiyelere dair gelişmeleri raporlaması talep edildi.
Etkiniz, raporlama sürecinde STÖ’lere uzman desteği ve hareketlilik imkanları sundu. CCPR Merkezi ile ortak düzenlenen eğitim ve webinarlar, sivil toplumun kapasitesini artırdı. Ayrıca, Komite’nin değerlendirme sürecine dair bilgi alışverişi sağlandı.
Yardım Toplama Süresine Getirilen Sınırlama Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edildi