DOLAR

37,9158$% -0.3

EURO

41,1222% -0.27

STERLİN

49,1497£% -0.13

GRAM ALTIN

3.798,29%0,82

BİTCOİN

3106981฿%-1.78582

ETHEREUM

68200Ξ%-2.5643

a

Yardım Toplama Süresine Getirilen Sınırlama Anayasa Mahkemesi Tarafından İptal Edildi

Anayasa Mahkemesi, Yardım Toplama Kanunu’nun 10. maddesindeki “bir yılı geçmemek üzere” ibaresini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. 9 Aralık 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, yardım toplama faaliyetlerinin uzatılmasında süre sınırı getirilmesinin orantılılık ilkesine aykırı olduğu ve hak ve özgürlükler bakımından olumsuz sonuçlara yol açabileceği ifade edildi.

Anayasa Mahkemesi’nin İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi, 27 Haziran 2024 tarihli ve 2024/128 sayılı kararıyla, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu’nun 10. maddesindeki “bir yılı geçmemek üzere” ibaresinin iptaline karar verdi. Söz konusu madde, yardım toplama izin sürelerinin uzatılmasını düzenliyordu ve şu ifadeleri içeriyordu:

“Yardım toplama süresinin takdiri, izin veren makama aittir. Bu süre bir yılı geçemez. Ancak, haklı sebeplerin bulunması halinde verilen süre, izin veren makamca bir yılı geçmemek üzere uzatılabilir.”

Adana 2. İdare Mahkemesi’nin başvurusu üzerine alınan kararda, yardım toplama faaliyetlerinde süre sınırının haklı sebeplere rağmen uzatılamamasının, izin veren makamlara esneklik tanımadığını ve orantılılık ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.

Hak ve Özgürlüklere Etkisi

Karar, özellikle toplumsal dayanışma ve yardım faaliyetleri yürüten sivil toplum kuruluşlarının (STK) esnek hareket kabiliyetini engelleyen sınırlamaların kaldırılmasına yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. Anayasa Mahkemesi, sürenin uzatılmasına yönelik katı sınırın, yardım toplama faaliyetlerinin amacı ve kapsamı ile bağdaşmadığını belirtti.

Anayasa Mahkemesi’nin Gerekçesi

Mahkeme, şu temel gerekçelere vurgu yaptı:

  • Haklı nedenlerin bulunması durumunda sürenin uzatılmasına engel olunmasının makul olmadığı,
  • İzin veren makamların takdir yetkisi kullanmasının önlenmesinin anayasal hak ve özgürlükler üzerinde olumsuz sonuçlara yol açabileceği,
  • Süre sınırlamasının orantılılık ilkesine aykırı olduğu.

İlgili Belgeler

Anayasa Mahkemesi’nin detaylı kararına ve basın notuna aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Bursa Özel Gereksinimli Birey Hakları Ağı

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla