DOLAR

34,1004$% 0.19

EURO

38,1282% 0.07

STERLİN

45,3803£% 0.05

GRAM ALTIN

2.833,31%0,16

BİTCOİN

2149004฿%4.48848

ETHEREUM

84074Ξ%5.82126

a

Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki Değişiklik Tehlikeli Bir Yola Sürüklüyor

Greenpeace Türkiye, 2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu'nun yeterince uygulanmamasının ardından, sokak hayvanlarını öldürmeyi öngören yasa değişikliğine karşı çıkıyor. Yasa değişikliği, sokak hayvanlarının yaşam alanlarından koparılmasını ve öldürülmesini öngörüyor. Greenpeace Türkiye, halkın büyük çoğunluğunun bu yasa değişikliğine karşı olduğunu belirterek, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyelerine yasa değişikliğine karşı çıkmaları için çağrıda bulunuyor.

2004 tarihli Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, Türkiye’de sokakta yaşayan hayvanları aşılamak, kısırlaştırmak ve yaşam alanlarında hayatlarını sürdürmelerini sağlamak belediyelerin görevidir. Ancak, bu yasanın 20 yıl boyunca yeterince uygulanmaması sonucunda sokak hayvanları için kalıcı ve etkili çözümler üretilmemiştir. Şimdi, bu hayvanların yaşam haklarını tehlikeye atan bir yasa değişikliği gündemde.

Türkiye’nin tarihine, kültürüne ve vicdanına işlemiş olan sokak hayvanları ile bir arada yaşama kültürü, tartışılan yasa değişikliği ile doğrudan tehdit altındadır. Eğer bu yasa geçerse, geri dönülmez ve öngörülemez bir şiddet sarmalına gireceğiz. Yasa değişikliği, hayvanları öldürmeye yönelik basit ve zalim bir çözümü yasalaştırmayı hedefliyor. Bu durum, hayvanları koruma görevini yerine getirmeyen sorumlu kurumların sorumsuzluğunu ve denetimsizliğini maskelemeye çalışmaktan başka bir şey değildir.

Greenpeace Türkiye tarafından yapılan ankette katılımcıların yüzde 94’ü ezici bir şekilde yasa değişikliğine itiraz etti. Bu, toplumun büyük bir kısmının hayvanların öldürülmesine karşı olduğunu ve hayvan haklarına saygı gösterilmesini istediğini açıkça ortaya koyuyor.

Yasa değişikliği bu hafta TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. İlk oturumda, ilk üç madde taraflara adil bir şekilde söz hakkı verilmeden alelacele geçirildi. Şimdi, sıradaki oturum 22 Temmuz Pazartesi günü gerçekleşecek. O güne kadar, herkesin desteğiyle Komisyon üyesi milletvekillerine tarihi misyonlarını hatırlatmak için e-posta göndermeleri isteniyor.

Örnek E-posta Metni

Sayın Komisyon Üyesi Milletvekili,

Komisyon sıralarında konuştuğunuz konu, ülkemizin tarihine önemli bir kırılma anı olarak yazılacak. Ülkemizin dört bir yanında içimize, vicdanımıza, gündelik hayatımıza işlemiş hayvan sevgisi ve bir arada yaşama kültürü, yasayı onayladığınız takdirde geri dönülmez bir şekilde tarihe gömülecek.

20 yıldır yeterince uygulanmayan, ilgili kurum ve kuruluşların görevlerini gerçekleştirmemesinin sonucunda geldiğimiz noktada çözüm, hayvanları yaşam alanlarından koparmak değil. En basit ve saf haliyle vurgulamak gerekirse, ülkemizde sıklıkla haberlere konu olan barınak koşullarından biliyoruz ki, sokaklardan toplanacak hayvanları, kapatıldıkları barınaklarda sağlıklı bir yaşam değil, hızlı ve acı dolu bir ölüm bekliyor.

Dolayısıyla sokak köpekleri için mevcut yasanın uygulanması çağrısında bulunuyoruz. Çözüm hayvanları barınaklara kapatıp öldürmek değil, kısırlaştırma seferberliği başlatmak. Uygulanmayan yasanın, atılmayan adımların sonucunu sokak hayvanları canlarıyla ödeyemez.

Sayın Milletvekili, hala vakit var, bu şiddetin önüne geçebiliriz. Çözüm için her türlü bilimsel araştırma, uygulama önerisi, başarılı dünya örneği önümüzde hazır duruyor. Somut ve hızlı adımlara ihtiyaç duyulan noktalarda insancıl, yaşam hakkından yana önlemleri hep birlikte sağlayabiliriz. Bunu ortak akıl ve iş birliği ile çözebiliriz. Hem sokaklarımızı daha güvenli hale getirebilir hem sokak hayvanlarımızın canlarını koruyabilir hem de birlikte yaşam kültürümüzü güvence altına alabiliriz.

Önünüzde vicdani ve tarihi bir sorumluluk bulunuyor. Tarihimize kara leke olacak, ülkemizin dört bir yanında şiddetin önünü açıp meşrulaştıracak bu yasanın altındaki imzalar hafızalara ve vicdanlara kazınacak.

Sizlere sesleniyoruz, lütfen teklifi geri çevirin!

Komisyona E-Posta Göndermek İçin Kullanılacak Mail Adresleri:
vahit.kirisci@tbmm.gov.tr, muharrem.varli@tbmm.gov.tr, adem.korkmaz@tbmm.gov.tr, ruken.kilerci@tbmm.gov.tr, ayhan.barut@tbmm.gov.tr, abdullah.dogru@tbmm.gov.tr, nejla.demir@tbmm.gov.tr, turan.yaldir@tbmm.gov.tr, hasan.cilez@tbmm.gov.tr, hilmi.durgun@tbmm.gov.tr, serafettin.kilic@tbmm.gov.tr, orhan.saribal@tbmm.gov.tr, canturk.alagoz@tbmm.gov.tr, mehmet.baykan@tbmm.gov.tr, unal.karaman@tbmm.gov.tr, bekir.basevirgen@tbmm.gov.tr, faruk.kilic@tbmm.gov.tr, yakup.otgoz@tbmm.gov.tr, suleyman.ozgun@tbmm.gov.tr, omerfethi.gurer@tbmm.gov.tr, lutfi.bayraktar@tbmm.gov.tr, baris.karadeniz@tbmm.gov.tr, hikmet.basak@tbmm.gov.tr, ferit.senyasar@tbmm.gov.tr, mestan.ozcan@tbmm.gov.tr, sinan.ciftyurek@tbmm.gov.tr

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İsveç, İngiltere, Lüksemburg ve Kore Cumhuriyeti’nden Cömert Destek

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla