DOLAR

34,0833$% 0.03

EURO

37,9039% -0.08

STERLİN

45,1908£% 0

GRAM ALTIN

2.794,87%-0,27

BİTCOİN

฿%

ETHEREUM

Ξ%

a

Son 11 Yılda En Az 695 Çocuk İşçi Hayatını Kaybetti: MESEM ve Çocuk İşçiliği Tehlikesi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin raporuna göre, 2023-2024 yıllarında Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalışan 7 çocuğun hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin raporuna göre, MESEM’de, tarlada, sokakta, sanayide ve inşaatta çalışırken hayatını kaybeden çocuk işçilerin sayısı son 11 yılda en az 695’e ulaştı. Özellikle 2023-2024 yılında Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalışırken kaybedilen 7 çocuğun (17 yaşındaki inşaat işçisi Alperen Enes Ural, 17 yaşındaki inşaat işçisi Murat Can Eryılmaz, 15 yaşındaki mobilya işçisi Erol Can Yavuz, 14 yaşındaki metal işçisi Arda Tonbul, 17 yaşındaki Ömer Çakar, 16 yaşındaki Zekai Dikici ve 17 yaşındaki Ulaş Dumlu) anısına hazırlanan rapor, çocuk işçiliğinin ciddiyetini gözler önüne seriyor.

Yarın, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde, çocuklarımızın okuması, oynaması, gezmesi, ruhsal ve fiziksel gelişimlerini tamamlaması, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşaması gerektiği bir kez daha hatırlatılıyor. Ancak, derinleşen yoksulluk ve devlet eliyle hızla işçileştirilen çocuklar, her yıl en az 60-70 çocuk işçi iş cinayetlerinde kaybediliyor ve binlerce çocuk yaralanma, uzuv kaybı ve ruhsal travmalarla karşı karşıya kalıyor.

MESEM: Devlet Eliyle Çocukların İşçileştirilmesi: 2006 yılında Koç Holding ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) işbirliğiyle başlatılan MESEM programı, düşük ücretlerin ve uzun çalışma saatlerinin hakim olduğu emek yoğun sektörleri desteklemek amacıyla öğrenci-işçi konseptiyle hayata geçirilmiştir. Nisan 2023 itibarıyla, mesleki teknik eğitim çerçevesinde döner sermaye kapsamındaki üretim gelirleri 2 milyar liraya yükselirken, bu gelirden öğrenci ve öğretmenlere düşen pay sadece 300 milyon liradır. Üretim gelirinin yıl sonunda 3,5 milyar liraya ulaşması beklenmektedir.

MESEM programları, çocukları örgün eğitimden kopararak dört gün bedava işgücü olarak çalıştırmakta, patronlara finansman desteği sağlamaktadır. 2024 yılında bedavaya çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 1 milyar 698 milyon TL ödenirken, son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağı 15 milyar liraya yaklaşmıştır. Bu durum, çocuk işçiliğinin yaygınlaşmasına ve çocukların eğitim haklarının ihlal edilmesine neden olmaktadır.

Çocuk İşçi Ölümlerinin Dağılımı: 2013-2024 yılları arasında en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetmiştir. Çocuk işçi ölümlerinin sektörel dağılımı ise şu şekildedir:

  • Tarım, Orman: 383 çocuk (252 işçi ve 131 çiftçi)
  • İnşaat, Yol: 75 çocuk
  • Metal: 52 çocuk
  • Konaklama: 49 çocuk
  • Gıda: 24 çocuk
  • Ticaret: 23 çocuk
  • Genel İşler: 21 çocuk
  • Tekstil, Deri: 17 çocuk
  • Taşımacılık: 16 çocuk
  • Ağaç, Kağıt: 12 çocuk
  • Kimya, Lastik: 7 çocuk
  • Enerji: 4 çocuk
  • Çimento, Toprak, Cam: 3 çocuk
  • Madencilik: 1 çocuk
  • İletişim: 1 çocuk
  • Sağlık: 1 çocuk
  • Belirlenemeyen: 6 çocuk

İSİG Meclisi’nin Mücadelesi: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi; 2011 yılından itibaren farklı sektörlerden, işkollarından ve mesleklerden işçilerin (sanayi, hizmet, tarım, metal işçisi, mevsimlik tarım işçisi, banka işçisi, sağlık işçisi, inşaat işçisi, doktor, mühendis, akademisyen, iş güvenliği uzmanı vd.) ve işçi ailelerinin hayat verdiği bir ağ örgütlenmesidir. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam, çalışma koşulları için mücadele eden İSİG Meclisi, 2011 yılında İstanbul’da faaliyete geçtikten sonra Kocaeli, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da da çalışmalarını sürdürmektedir. Önümüzdeki dönemde de başta sanayi şehirleri olmak üzere birçok merkezde işçi sağlığı mücadelesini yaygınlaştırmayı hedeflemektedir.

Sonuç ve Çağrı: Çocuk işçiliğiyle mücadelede etkin adımlar atılmalı ve çocukların eğitim hakkı korunmalıdır. Çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi için devletin ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği yapması, çocuk işçilerin haklarının savunulması ve güvenli çalışma koşullarının sağlanması gerekmektedir. Çocuklarımızın geleceği için “Öldüren değil yaşatan yasa istiyoruz!”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Masak Raporu Haberi Sonrası Skandalın Arkası Kesilmiyor: Yeni İddialar Ortaya Atıldı

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla