DOLAR

34,0356$% -0.12

EURO

38,1198% 0.44

STERLİN

45,3984£% 0.71

GRAM ALTIN

2.831,25%1,03

BİTCOİN

2153866฿%5.92016

ETHEREUM

83512Ξ%6.44563

a

DİTAM, ‘Yerel Hizmetler ve Ortak Akıl’ Toplantısı Yaptı

DİTAM, 23 Temmuz 2024 tarihinde Diyarbakır’da ‘Diyarbakır, Yerel Hizmetler ve Ortak Akıl’ başlıklı bir toplantı düzenledi.

DİTAM, Diyarbakır’da 23 Temmuz 2024 tarihinde düzenlediği ‘Diyarbakır, Yerel Hizmetler ve Ortak Akıl’ başlıklı toplantıda belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerini buluşturdu. Toplantıda, belediyelerin stratejik planlarında yer almak üzere “Diyarbakır Yerel Hizmetlerde Neleri Kaybediyor” özet raporunun sunumu yapıldı. Ayrıca sivil toplumun kent sorunlarıyla ilgili belediyelerle işbirliği, katkı sunması ve izleme çalışması yapması amacıyla “Yerel Hizmetleri İzleme Ağı” kuruldu.

Toplantıya DİTAM yöneticileri, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, Sur, Kayapınar, Yenişehir ve Bağlar ilçe belediye eş başkanları, kentteki sivil toplum kuruluşları, hak temelli örgütler ve meslek örgütleri, iş çevreleri, aktivist, araştırmacı, akademisyenler, yazar ve gazeteciler katıldı.

Yerel Hizmetlerde İzleme Ağı’nın Amaçları

  • Sivil toplum örgütlerinin yerelde karar alma mekanizmalarında rolünün artması,
  • Belediyeler ve STÖ’ler arasındaki işbirliklerinin gelişmesi ve ortak akıl oluşturularak sürdürülebilir bir kent politikasına katkı sunulması,
  • STÖ’lerin belediye hizmetlerine yönelik izleme-değerlendirme çalışmaları yapması,
  • Sorunların yerel ve ulusal düzeyde muhatap kurum ve kişilere iletilmesi ve baskı unsuru oluşturularak ilgili kişi ve kurumların sorunlarla ilgili çözümler geliştirmesinin talep edilmesi.

Yerel Hizmetler İzleme Ağı’nın Çalışma Şekli ve Yöntemi

  • Ağ üyeleri, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve aktivistlerden oluşacak.
  • 1 yıl boyunca 3 ayda bir tematik konulu toplantılarla izleme-değerlendirme çalışması yapılacak.
  • Toplantılara uzmanlar, akademisyenler ve ilgili kurumlar davet edilecek.
  • Her toplantı sonrasında uzmanların desteğiyle bir izleme-değerlendirme raporu hazırlanacak.
  • Raporlar, belediyelere görüşme yoluyla elden teslim edilecek ve mail yoluyla STÖ’lere iletilecek.

DİTAM Başkanı Mesut Azizoğlu’nun Açılış Konuşması

DİTAM Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Azizoğlu, sivil toplum örgütleri ve belediye başkanlarını bir araya getirdikleri ve bu toplantının iki amacı olduğunu ifade etti. ‘Birincisi; ‘Yerel Hizmetleri İzleme Ağı’nın’ duyurusunu yapmak, ağın amacını ve nasıl çalışacağını sizlerle paylaşmak ve bu konuyla ilgili sizlerin önerilerinizi almaktır. İkincisi de Şubat 2024’te hazırladığımız ‘Diyarbakır Yerel Hizmetlerde Neleri Kaybediyor’ adlı rapordaki tespit ve önerileri, bugün belediyelerin yürüttüğü stratejik plan çalışmalarına sivil toplumun katkısı olarak sunmak, belediye başkanlarıyla ve sizlerle beraber bu konuları tartışmak.’

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ayşe Serra Bucak Küçük’ün Konuşması

Bucak, 8 yıldır kayyumlarla yönetilen Diyarbakır’da büyük tahribatlar yaşandığını ifade ederek, kentte yaşanan sorunlara dikkat çekti. “Bu özet rapor ve sunumdan da gördüğümüz üzere önümüzde oldukça yoğun ve meşakkatli bir 5 yıl var. Bugün bu sunumda açığa çıkan her bir konuya her bir meseleye büyük bir önemle büyük bir titizlikle büyük bir ciddiyetle ve özveriyle yaklaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bugünden adım atmamız gereken pek çok konu var. Aslında bu kentin pek çok alanında ve pek çok konuda yeniden bir ele alışa, revizyona ihtiyacı var. Bizi güçlü kılacak, bizi Amed yapacak, birlikte bir şeyler yapmaya sevk edecek en büyük, en kıymetli mekanizma burada. Biz Amed’te, Diyarbakır’da bir model oluşturabiliriz ve başta bölgemiz olmak üzere her yere bu modeli uygulayabiliriz. Biz bunları ancak beraber elbirliğiyle ortak akıl, fikir ve ortak uygulamalarla hayata geçireceğinizi biliyoruz.”

Eş Başkan Doğan Hatun’un Açıklamaları

Eş Başkan Doğan Hatun ise kent sorunlarını sivil toplum örgütleri ve halk ile birlikte çözebileceklerini ifade ederek şunları söyledi: “Biz, Amed’in çözüm gücünü deneyimledik. Şehrimiz, bu birlikte yaşayabilme, sorunlarımızı birlikte çözebilme kültürünü, binlerce yıllık geçmişinden alıyor. Şehrimizin sorunlarının neler olduğunu biliyoruz. Bunların kayıtlarını da aldık. Geçtiğimiz dönemde çok büyük psikolojik ve ekonomik tahribatlar yaşandı. Bu sorunların çözülmesi, bu sorunları da ortadan kaldıracaktır. Amacımız sadece borçları kapatmak değil, bu şehrin sorunlarını da çözmektir. Kent sorunların çözümü için kentteki herkesin desteğine ihtiyacımız var. Çözüm için her yere gideceğiz.”

Toplantının Stratejik Plan Önerileri Bölümü

Toplantının Stratejik Plan Önerileri başlıklı bölümü soru-cevaplarla sona erdi.

DİTAM’ın Belediyeler İçin Stratejik Plan Önerileri raporunu buradan okuyabilirsiniz.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Tasarruf Tedbirleri Genelgesi Sivil Toplum Örgütlerini Zor Durumda Bıraktı

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla