DOLAR

34,7306$% -0.02

EURO

36,6055% 0.15

STERLİN

44,1450£% 0.25

GRAM ALTIN

2.957,10%0,23

BİTCOİN

฿%

ETHEREUM

Ξ%

a

Eğitim Sen’den Anayasa Mahkemesi’nin Kararı ve Üniversitelerde Demokratik Yönetim Talebi

Anayasa Mahkemesi'nin 4 Haziran tarihinde 703 sayılı KHK'nin bazı maddelerini iptal etmesinin ardından, Eğitim Sen, üniversitelerde demokratik ve katılımcı yönetim modellerinin hayata geçirilmesini talep ediyor.

Anayasa Mahkemesi, 4 Haziran 2024 tarihinde yayınladığı kararla, 703 sayılı KHK’nin “Rektörlerin doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını, YÖK bünyesinde görev yapacak Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) üyelerinin fiilen Cumhurbaşkanı tarafından atanmasına olanak sağlayan maddesini ve yabancı uyruklu öğretim elemanı istihdamını” düzenleyen maddelerini iptal etti. Ancak, bu karara rağmen siyasal iktidarın mevzuatta gerekli düzenlemeleri yapmamakta ısrar etmesi, rektör ve ÜAK üyelerinin atamalarının doğrudan Cumhurbaşkanı tarafından yapılması kabul edilemez bir durum olarak değerlendiriliyor.

Eğitim Sen, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının ardından üniversitelerin demokratikleştirilmesi gerektiğini vurguluyor. Üniversitelerin yönetim mekanizmalarının demokratik ve katılımcı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Eğitim Sen, üniversitelerin Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörlerce değil, üniversite bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilen kurullar eliyle yönetilmesi gerektiğini savunuyor.

Eğitim Sen’in talepleri doğrultusunda YÖK’ün kapatılması ve üniversiteler arasında koordinasyonu sağlayacak, demokratik, katılımcı ve çoğulcu modellerin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, üniversitelerin yönetim mekanizmalarının hızlıca demokratik ve katılımcı yapıya kavuşturulması gerektiğini belirten Eğitim Sen, üniversitelerin Cumhurbaşkanı tarafından atanan rektörlerce değil, üniversite bileşenlerinin ortak iradesiyle seçilen kurullar eliyle yönetilmesi gerektiğini vurguluyor.

Eğitim Sen’in bu talepleri, üniversitelerde demokratik yönetim modellerinin hayata geçirilmesi ve üniversitelerin özgür, bağımsız ve katılımcı bir yapıya kavuşması açısından büyük önem taşıyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

Medya ve İletişim İstişare Konseyi Kuruluyor

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla