DOLAR

34,0956$% 0

EURO

37,9048% -0.17

STERLİN

45,1397£% 0.01

GRAM ALTIN

2.796,91%-0,20

BİTCOİN

2110194฿%2.99261

ETHEREUM

81246Ξ%2.75384

a

TMMOB Maden Mühendisleri Odası: “Madenler Halkındır, Yabancı Şirketlere Satılamaz!

23 Temmuz 2024 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde bulunan Gediktepe polimetal madeninin Londra borsasında işlem gören bir şirket tarafından satın alınmasına sert tepki gösterdi.

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 23 Temmuz 2024 tarihinde “Madenler Halkındır Yabancı Şirketlere Satılamaz!” başlıklı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Londra borsasında işlem gören çok uluslu bir özel amaçlı satın alma şirketinin, Balıkesir’in Bigadiç ilçesindeki Gediktepe polimetal madenini satın alması konusuna değinildi.

Neoliberal Politikaların Etkileri: Açıklamada, 24 Ocak 1980 neoliberal ekonomik kararlarının 12 Eylül askeri darbesi sonrası uygulamaya sokulmasıyla Türkiye’nin sadece ekonomik değil, siyasi, toplumsal ve kültürel anlamda da olumsuz olarak dönüştürüldüğü ifade edildi. Bugün yaşanan ekonomik ve siyasal zorlukların, 40 yılı aşkın süredir uygulanan neoliberal politikaların sonucu olduğu belirtildi.

Doğal Kaynakların Talanı: Doğal kaynakların talan edilmesinde yasal yetersizlikler ve siyasi iradenin yabancı sermayeyi teşvik etmesinin rol oynadığı vurgulandı. Dünya borsalarında işlem gören çok uluslu şirketlerin, Türkiye’deki maden ruhsatları ve madencilik sektöründeki faaliyetleriyle yakından ilgilendiği belirtildi. Yabancı firmaların, metal madenleri, kritik mineraller ve stratejik enerji hammadde kaynaklarını kapsayan maden ruhsatlarını elde etmek için sömürgeci bir anlayışla hareket ettiği ifade edildi.

Yurttaşlık Görevi: Madenlerin, limanların ve fabrikaların çok uluslu şirketlerin kontrolüne bırakılmasına karşı durmanın bir yurttaşlık görevi olduğu belirtildi. Madenlerin halkın olduğunu tekrar eden oda, iktidarı çok uluslu kartellerin yeni nesil sömürgecilik anlayışına karşı madenlerin kamunun kontrolünde kalmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmaya çağırdı.

Gelecek İçin Mücadele: TMMOB Maden Mühendisleri Odası, önümüzdeki süreçte madenler ve diğer değerli kaynaklarla ilgili talan ve sömürgeciliği teşvik eden her türlü anlayışa karşı durmaya devam edeceklerini belirtti. Kamuoyunu bilgilendirme ve mücadele çağrısı yaptı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Sıradaki haber:

İzmir Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası’ndan Hayvanları Koruma Kanunu’na Tepki

HIZLI YORUM YAP

Araç çubuğuna atla